Vaak wordt er gekeken naar de landelijke politiek om in te grijpen, om iets te veranderen. De hoop is dat dat op korte termijn gaat gebeuren, maar tot die tijd kunnen we niet stil zitten: Er moet nu iets veranderen. Binnen de gemeente en onze samenleving liggen er nu al kansen die we moeten aangrijpen. Door onze energiebehoefte te reduceren en onze energieopwekking te verduurzamen kunnen we allemaal bijdragen aan de energietransitie. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een individu niet het verschil kan maken, maar honderd kleine stappen maken samen één grote stap. Deze stappen, groot of klein, zijn nodig om ervoor te zorgen dat de generaties na ons ook nog kunnen genieten van de wereld om hen heen.

De effecten van het gebruik van fossiele brandstoffen worden steeds duidelijker en pijnlijker, terwijl er tal van duurzame alternatieven zijn. Van deze alternatieven wordt vaak ten onrechte gedacht dat ze duurder zouden zijn dan fossiele brandstoffen. Vandaag de dag zijn het juist duurzame alternatieven als wind- en zonne-energie die financieel gezien goedkoper uitpakken dan het winnen van energie uit fossiele brandstoffen. Hier komen maatschappelijke en ecologische baten nog eens bovenop. Waarom zien we dan relatief zo weinig van deze alternatieven?

GroenLinks pleit ervoor om als gemeente het plaatsen van zonnecellen en andere energieopwekkende en -besparende maatregelen actief te stimuleren. Een van deze maatregelen waar we op in willen zetten is het aanleggen van groene daken. Groene daken bevorderen biodiversiteit, vangen water op, houden het dak en huis koel en leveren een bijdrage aan de luchtkwaliteit. De gemeente moet daarnaast lid worden van het Klimaatverbond. Hierdoor wordt onderstreept dat er werk gemaakt wordt van klimaatbeleid. Door hierbij aan te sluiten verplicht de gemeente zich om te streven naar reductie van energieverbruik en CO2-uitstoot, het vermijden van het gebruik van niet duurzaam geproduceerd tropisch hardhout en het stimuleren van milieuaandacht onder bevolking en bedrijfsleven, mede als extra zorg voor bodem en leefomgeving. Duurzaamheid is de aarde gebruiken, in plaats van verbruiken. Dit houdt in dat bij alle activiteiten rekening wordt gehouden met de behoeften van mensen elders in de wereld en van toekomstige generaties. De gemeente hoort hierbij het goede voorbeeld te geven.

GroenLinks wil dat ook Etten-Leur zo snel mogelijk klimaatneutraal wordt en streeft naar een zo laag mogelijk energieverbruik, gebruik van duurzame energiebronnen en een zo gering mogelijke uitstoot van broeikasgassen. Dat kan de gemeente alleen samen met burgers, instellingen en ondernemers realiseren. De komende vier jaar zetten we verdere stappen naar dat doel. Om de transitie naar een klimaat neutrale gemeente te stimuleren richt de gemeente een Groen Duurzaamheidsfonds op voor particulieren en bedrijven. Daarnaast komt er voor huizenbezitters die energiebesparende maatregelen nemen een korting op de OZB-belasting.

PROGRAMMAPUNTEN:

  1. Groen Duurzaamheidfonds voor particulieren en bedrijven
  2. Er komt een OZB-korting voor huizenbezitters die energiebesparende maatregelen nemen
  3. Nieuwbouw dient energieneutraal te zijn en te voldoen aan alle eisen op het gebied van woonkwaliteit
  4. GroenLinks streeft ernaar om de gehele huursector in 2025 naar energielabel B te krijgen en in 2040 energieneutraal te zijn. Hierover worden afspraken gemaakt met Alwel
  5. De gemeente bevordert de aanleg van groene daken
  6. De gemeente stimuleert de plaatsing van zonnepanelen