Tijdens de raadsvergadering op 12 april 2021 dienden wij daarom een motie in die het college oproept om niet mee te werken aan pogingen om een kerncentrale in Etten-Leur te plaatsen en bij de provincie aan te geven dat er hier geen gelegenheid is voor een kerncentrale. 

De motie is verworpen door onze gemeenteraad. De partijen Algemeen Plaatselijk Belang, CDA, VVD en Leefbaar Etten-Leur gaven allen aan niet tegen kerncentrales te zijn. Op de vraag waar zij in onze gemeente een kerncentrale dan zouden willen plaatsen, gaven ze geen antwoord. "Die kans is toch zo klein". Verderop in het debat werd aangegeven dat het APB niet per se voor een kerncentrale in Etten-Leur is, maar ook niet tegen de motie. De enige andere optie die dan overblijft, is neutraal zijn. Neutraal zijn, geen mening willen of kunnen vormen over een kerncentrale in de gemeente is wat ons betreft geen optie. Onverschilligheid wanneer het gaat om de veiligheid van onze inwoners kan wat ons betreft niet. Daarom spreken wij ons wél fel uit tegen een kerncentrale in Etten-Leur.

Want het is juist die veiligheid waar het om gaat. Daarvoor hoeven we niet eens diep in te gaan op de verschillende technieken van kernenergie. Bestaande kerncentrales, zoals die in Tihange, hanteert een directe evacuatiezone van 10 kilometer in een straal rondom de centrale in het geval dat er iets mis gaat. 10 kilometer. Dat betekent dus dat het APB, CDA, VVD en Leefbaar Etten-Leur zich willens en wetens niet uitspreken tegen risico dat onze gehele gemeente een evacuatiezone wordt. Wij doen dat, samen met de PvdA en Ons Etten-Leur wel. 

Die 10 kilometer zone raakt namelijk al onze inwoners; de gehele bebouwde kom valt altijd in die zone, ongeacht waar de kerncentrale zou komen. De afstand tussen de Panhoefweg in het zuiden tot aan de West-Polderplas bedraagt namelijk 8,9 kilometer hemelsbreed, en andersom bedraagt de afstand tussen de noordelijke Zeedijk en de wijk de Streek 8,8 kilometer. Wat ons betreft is er dus echt geen gelegenheid om in Etten-Leur een kerncentrale te plaatsen, om over het kernafval nog maar niet te spreken.

Op provinciaal niveau hebben we een petitie gestart tegen de komst van kernenergie in Brabant. Wilt u ook geen kerncentrale hier? Teken dan op via deze link