De afgelopen maanden zijn daardoor een periode van heroriëntatie geweest. We hebben als fractie gezocht naar manieren om onze samenwerking en koers voort te zetten, ondanks de veranderingen in onze samenstelling. Het was een tijd van reflectie, maar ook van veerkracht en doorzetten.

Gelukkig is Lucien namens GroenLinks teruggekeerd om onze fractie weer compleet te maken. In dit artikel blikt hij terug op de afgelopen maanden, deelt hij zijn ervaringen en kijkt hij vooruit naar de toekomst. Zijn verhaal laat zien hoe belangrijk betrokkenheid en samenwerking zijn, juist in tijden van verandering.
 

Instappen en wennen

Op 13 mei van dit jaar werd ik geïnstalleerd als raadslid. Hoewel ik eerder burgerraadslid ben geweest, moest ik er toch weer even inkomen. Gelukkig ben ik binnen de fractie goed opgevangen en ondersteund door mijn mede-fractieleden. Toch blijft het even wennen, vooral omdat je vaak midden in lopende discussies en projecten instapt. In zulke situaties is het belangrijk om je goed in te lezen, maar ook om vooral veel te luisteren.

Het werk als gemeenteraadslid

Het raadswerk bestaat voor een groot deel uit vergaderen. Dit vraagt om een grondige voorbereiding en veel leeswerk. Op donderdagavond hebben we fractievergadering, waarin we met elkaar argumenten uitwisselen en ons standpunt bepalen. Daarnaast wonen we verschillende bijeenkomsten bij en bezoeken we locaties om ons te oriënteren op ontwikkelingen in de gemeente. Natuurlijk moeten ook spreekteksten en debatten worden voorbereid.

De besluitvorming binnen de raad verloopt via een vaste cyclus:

  • "De raad luistert" – waarin inwoners en belanghebbenden hun mening kunnen geven.
  • "De raad debatteert" – waarin we als fracties de onderwerpen bespreken en onze standpunten inbrengen.
  • "De raad besluit" – waarin de uiteindelijke stemmingen plaatsvinden.

Daarnaast zijn er commissies waarin onderwerpen in kleiner verband worden besproken en voorbereid.

Betrekken van inwoners

Bij plannen die inwoners rechtstreeks raken, vinden we het belangrijk om hen zo vroeg mogelijk te betrekken. Inwoners mogen meepraten en hun ideeën delen, die – waar mogelijk – worden meegenomen in de besluitvorming.

Belangrijke onderwerpen de afgelopen maanden

De afgelopen maanden hebben we ons over verschillende belangrijke onderwerpen gebogen, waaronder:

  • Gemeentefinanciën en overleggen met rapporteurs van commissies.
  • Regionale Energie Strategie (RES) en de impact daarvan op onze gemeente.
  • Woningbouw en bestemmingsplanwijzigingen, met speciale aandacht voor de ontwikkeling van de Hoge Haansberg. Hier moeten toekomstbestendige woningen komen, maar dit proces kost meer tijd dan oorspronkelijk gepland.
  • Beleidsnota Maatschappelijke Accommodaties, waarin belangrijke voorzieningen zoals sport, scouting en andere activiteiten voor jong en oud aan bod komen.

Daarnaast hebben we werkbezoeken gebracht aan de open dagen van de WVS en de Nobelaer, waar de directeur de stand van zaken heeft toegelicht.

Raadswerk: een mooie uitdaging

Het werk als raadslid is ontzettend leuk en waardevol. Je krijgt de kans om mee te luisteren, mee te denken en mee te praten over de belangen van alle inwoners van Etten-Leur.

Onze fractie is nog op zoek naar burgerraadsleden. Als burgerraadslid mag je overal aan deelnemen, maar heb je geen stemrecht in de besluitende raadsvergadering. Ik hoop dat ik mensen heb kunnen inspireren om ons te ondersteunen – of op z’n minst om zich te oriënteren op dit mooie werk en samen de schouders eronder te zetten.

Luciën Gesser